A The Sims Hungary Magyarország egyik legnagyobb Sims közössége. Folyamatosan megújuló tipekkel, tesztekkel és természetesen a legfrisebb hírekkel várjuk olvasóinkat.

The Sims 4: Seasons - Játékteszt

2018/06/27. - írta: bomarty

05_seasons.png

Úgy gondolom nem vagyok egyedül az állításommal, miszerint úgy kellett már a sims világba az időjárás változás, mint egy falat kenyér. Hosszas várakozás után eljutottunk idáig és végre június 22.-én megjelent a The Sims 4 legújabb bővített kiegészítője a Seasons.

Az elmúlt napokban lelkesen teszteltem a kiegészítőt, amely sok-sok meglepetéssel és örömteli pillanattal szolgált számomra. Kissé megfáradva, több órányi játék után még mindig azt tudom mondani, hogy nem lehet megunni az évszakok váltakozását. Lássuk hát milyenek az első benyomások erről a várva-várt kiegészítőről.

CAS (Create a Sim) elemek:

A hajak tekintetében minden korú és nemű sim számára elérhető egy-egy új fazon. A bemutatóban láthattunk már néhány afro, rasztás stílusút, amik szerintem nagyon lazák, ezeken túl kapunk még egy uniszex rövid és pár új női frizurát, illetve olyanokat is, amelyek kifejezetten ünnepi jellegűek.

10_15.jpg

A ruhák közé új retro stílusú fürdőruhák, strandruhák, toppok, szoknyák kerültek be, valamint a hideg időjárásra pulóverek, eső – és pufikabátok, együttesek, csizmák, kalapok. Az apróságok sem kerülték el a készítők figyelmét, akiknek szintén egyedi kabátkák, fürdőruhák válnak elérhetővé.

Karkötők, évszak motívumos (pl: faleveles, hóemberes) fülbevalók, nyakláncok, kesztyűk, bolytos sapkák, napszemüvegek egész kollekciójából válogathatunk.

Építkezés, új tárgyak:

Ha az építésről van szó mindenképpen az új környezetről, növényekről szeretnék pár szót ejteni. Amikor építesz attól függően, hogy milyen évszakkal kezded éppen a játékot máshogy fog minden növény kinézni. Ne lepődj meg ezért, ha ősszel letett fáid színe narancsos, sárgás, vagy lilás színben pompázik. A ház külsejét, falait tekintve kapunk néhány köves burkolatot, kerítést, új lépcsőket, ablakokat, ajtókat.

A kertészkedés, illetve alapjában véve maga az outdoor kategória kibővül jó néhány interakciós tárggyal, amelyeket évszaktól függően érdemes letenni az udvarra. Ilyenek például a méhész kaptárok, virágkötöző asztalka, vízibombás vödör, gyerek medencék, kerti locsoló, jég – vagy görkorcsolyapálya. A bútorok nagy része szezonális jellegű és könnyen variálhatóak az alap játék elemeivel. Ezeket is ajánlatos évszakonként „cserélgetni”, hiszen néhány direkt így készült. Pl: bejárati szőnyeg, asztali díszek, lámpások, függönyök

Az építéssel kapcsolatban még megemlíteném azt a milliónyi dekorációs tárgyat, amiket például karácsony, húsvét, halloween, születésnap, vagy esküvő alkalmával használhatsz. Pl: karácsonyfa, halloweeni tökfejek

Az építkezésről nagy vonalakban ennyit. Az interakciókkal kapcsolatban még olvashatsz a továbbiakban. Most térjünk rá arra hogyan kezdheted el a játékot például hóeséssel. Miután elindítasz egy új játékot (későbbiekben új mentést) egy kérés jelenik meg, ahol eldöntheted milyen évszakkal szeretnél kezdeni. A négy opció mindegyikéhez tartozik egy rövidke leírás és animáció, ami véleményem szerint egyből felcsigázza a játékost. Én a virágos tavaszt választottam először, mivel szeretném nektek bemutatni hogyan is alakul egy sim év és melyik szezonban mit érdemes csinálni.

De mielőtt beleugranánk a közepébe néhány szót ejtenék egy nagyon fontos eszközről, ami a Seasons kiegészítő sajátossága. Ez nem más, mint a naptár, amelyet egy teljes sim éven át követhetsz és amelybe, akárcsak az életben folyamatosan feljegyezhetsz eseményeket és ünnepeket. A naptár mellett egy szintén fontos és hasznos elem a napi időjárás előrejelzés. Mindkettőt az alsó játéksávban találhatod meg. A naptár a telefon ikon mellett, az előrejelzés pedig az óra melletti részben érhető el. 

the_sims_4_2018_06_24_15_06_07.png

 Naptár:

Miután megnyitottad a naptárt néhány esemény már előre be lesz készítve. Ezeket a helyükön hagyhatod, vagy akár el is napolhatod. Nagyon okos kis eszközről van szó, amivel sok mindent irányíthatsz:

  • Egy hetes előrejelzésben láthatod milyen idő várható. 
  • Láthatod melyik napon ki dolgozik, kinek van iskola.
  • Az előre kreált ünnepeket átírhatod, így előrébb is hozhatod kicsit őket.
  • Beállíthatod, hogy milyen stílusú legyen az esemény dekorációja (vagy külön magad is megkreálhatod).
  • Saját ünnepednek nevet adhatsz és logót választhatsz neki. 
  • Ha meggondolod magad (mert például nem akarod, hogy essen az eső Valentin napon) módosíthatod, vagy törölheted a közelgő eseményt.

the_sims_4_2018_06_24_15_08_18.png

Minden ünnep alkalmával beállíthatod mit csináljanak simeid az adott napon. Az események reggel 6-tól másnap hajnal 2-ig tartanak. Addig van időd teljesíteni az adott nap "feladatait" és ezekkel később érmeket gyűjteni. Különféle érdekes, szórakoztató, vagy épp meghökkentő tetteket vihetsz végre ezeken a különleges alkalmakon. 

Esős napokon például szervezz benti programot, mint a filmezés, vagy sütemény sütés. A közelgő nagy ünnepek előtt pedig beiktathatsz egy takarítást, vagy shoppingolást (ehhez találsz egy interakciót, amivel tárgyakat tudsz nézegetni és azokat értékelni). A jobb időben szervezz grillezést, vagy kinti programokat, vagy olyan őrült dolgokat, mint futás a szélben, vagy a bunyózás. 

the_sims_4_2018_06_24_18_00_52.png

A naptárról úgy gondolom eleget beszéltem, szóval itt az ideje bekukkantani egy tavaszi ház udvarára, ahol úgy látom már nagyban folyik a nyüzsgés, de valamiért egyre közelebbi, mi lehet ez a hang...jajj ne ezek méhek!!!

TAVASZ:

06-24-18_3-41-42_pm.png

Bizony - bizony a tavasz az örök virágzás és a megújulás időszaka. Ebben az évszakban ideális a méhészkedés, a virágkötözés, ültetés, illetve a nagy takarítás. Az időjárás főként felhős, esős eleinte, olykor fél napig süt a nap, majd hirtelen elered az eső. Egy esernyőtartóra kattintva választhatunk többféle mintájú és színű esernyő közül. Az esőben játszhatnak, vagy akár meg is fürödhetnek a simek. Általában a tavaszi esőt több sim kedveli és rövidebb ideig tart, mint a nyári.

Virágkötözés: Egy új jártasság, a virágkötözés érhető el simeink számára egy erre a célra szolgáló asztal által. Ezzel többféle vágott virágból tudunk gyönyörű csokrokat kreálni. Megválaszthatjuk a váza színét, fényképet készíthetünk a virágról, eladhatjuk, vagy a simek otthonába is elhelyezhetjük a vázákat.

Méhészkedés: Ha szeretnél egy kis friss mézhez jutni, amit magában, teába, vagy süteményben is fogyaszthat simed, akkor ezzel a kiegészítővel ez is elérhető. A méhkasokra kattintva láthatod mennyire mozgékonyak a méhek, mennyi méz van a kaptárban, illetve mennyire agresszívek, vagy nyugodtak. Miután simed kinyeri a friss mézet eladhatja, vagy elraktározhatja. A kaptárra kattintva tud a sim méhészkabátba bújni, vagy azt levenni. Ha barátkozni akar a méheivel azt csak védőruha nélkül teheti. Télen álomba szenderülnek, míg viharban felrajzanak a dolgozó méhek, ezért nem árt óvatosnak lenni velük és jobb nem zavarni őket olyankor! Ha mégis szüksége van simednek a mézre, akkor egy speciális kezelés során próbálja meg lenyugtatni a méheit. 

Valentin nap: Egy nap a szerelmeseknek. A főbb tevékenységei a randevú, a szerelmes ajándékok átadása, csókok és ölelések és minden, ami rózsaszín. Ha simed szeretné valamilyen különleges ajándékkal, például virággal meglepni kedvesét, akkor a telefonra kattintva érhető el ezek rendelése. Más ajándékokat, például könyveket, játékokat is innen szerezhetsz és az ünnepek alatt ezeket a tárolóból tudod elérni. 

Húsvét: A húsvéti ünnepek alatt elérhető egy felettébb szórakoztató interakció, a tojás vadászat. A simek ilyenkor a bokrok, virágok között keresgélhetik a színes hímes tojásokat. Szintén adható ilyenkor is ajándék, virág más simeknek, vagy meg is előzheti ezt az időszakot egy böjt, amikor pár órán át tilos az étkezés. A húsvét persze mit sem érne nyuszi nélkül. Ez a cuki óriás plüss egyszerűen csak ott terem a semmiből és angyali aura veszi körül. A simek beszélgethetnek vele a húsvétról, a megtalált tojásokat ajándék formájában átadhatják neki és dalokat énekelhetnek vele.

NYÁR:

A nyári időszakban nincsenek kimondottan ünnepek, viszont szabadon kreálhatsz magadnak egy grill partit, vagy nyársalást, esősebb napokon pedig benti programokat. 

06-24-18_9-23-03_pm.png

A simek a nyári hőségben hamar kimelegednek és ezért ajánlatos őket lehűteni egy kis úszással, medencézéssel, vagy vízibomba dobálással. Ha túl sokáig tartod őket a napon, esetleg a házban befűtesz és begyújtod a kandallót is, akkor bele is halhatnak. 

Egy másik remek mód a hőmérséklet szabályozására a termosztát, amit a házon belül helyezhetsz el és amivel meleg időben hűvös és fordítva, fagyos időben kellemes meleget tudsz beállítani simeid otthonában. 

06-24-18_5-24-42_pm.png

Esős évszak: A nyár a legesősebb évszak tapasztalatom szerint. Gyakran lehet számítani óriási villámlással és dörgéssel kísért viharokra. Ha simed ilyen ítéletidőben kimerészkedik akár bele is csaphat a villám, ami után vibráló szemei lesznek és a kezéből villámokat tud idézni. Számíts arra is, hogy bár a te világodban, városodban meleg az idő nem biztos, hogy egy másik helyen ugyanaz fogad majd. Így esett meg velem, hogy a nyári strandolásból nem lett semmi, mert míg Willow Creek-ben hőgutát lehetett kapni, addig Windenburgban óriási vihar tombolt. 

Bár az esőnek is megvan a maga szépsége (például sárcsatákat lehet tartani) a legtöbb sim nem szereti ezeket a viharokat. A tipegő, gyerek simek félnek a dörgéstől, villámlástól és olykor még a felnőttek is a fejükhöz kapnak. 

Ha figyelmesen nézelődsz egy ilyen vihar közben néha különleges meglepetések is érhetnek. 

06-25-18_11-53-37_am.png

Cserkészkedés:  A nyár folyamán simeink az iskola melletti elfoglaltságként cserkészkedhetnek. Ehhez nincs más dolguk mint a telefon segítségével csatlakozni a cserkészekhez. Egy információs tábla elérhető az építő módban és erre kattintva megtekinthető minden olyan tevékenység, amiért egy kis cserkész jelvényt szerezhet. 

Összesen 9 területen gyűjthet jelvényeket simünk és elérésükhöz a következőket kell tegye:

  • Kézügyesség: festéssel, rajzolással, kézműves tárgyak készítésévél érhető el
  • Közösségi munka: takarítással, tárgy megszerelésével érhető el
  • Adományozás: számítógépre, vagy a postaládára kattintva érhető el, illetve baráti ajándék adásával
  • Jó cselekedet: nevettessen meg valakit a sim, szórakoztasson egy tipegőt, vigye ki a szemetet, vagy segítsen valakinek a házi feladat elvégzésében 
  • Maradj fitt: sportolással, vagy tánccal érhető el
  • Kalandor: grillezéssel, horgászással, vagy békafogással érhető el
  • Tudomány: házi feladat elvégzésével, olvasással érhető el 
  • Barátkozás: barátságos interakciókkal érhető el
  • Fiatal tudós: programozással, mikroszkóp, vagy távcső használatával érhető el

ŐSZ:

06-25-18_9-37-43_pm.png

 A forróság enyhűl és a fák levelei elkezdenek hullani. Az ősz színei lenyűgözőek a játékban, nagyon megnyugtató és egészen romantikus hangulatot kölcsönöznek a parkoknak, utcáknak. A lehullott leveleket természetesen össze kell gereblyézni, különben egy nagy kupac bűzös komposzt lesz belőle. Vannak friss kupacok is a környező utcákban, amikben lehet hancúrozni, el lehet őket égetni, vagy játszani lehet bennük. 

Halloween: Tipikus őszi ünnep, ami természetesen a simek életéből sem hiányozhat. Ilyenkor maskarába bújhatnak, egy madárijesztővel, vagy akár szellemekkel beszélgethetnek. Környékbeli gyerekek kopogtatnak az ajtókon és simeink cukorkát adhatnak nekik, vagy megviccelhetik őket. 

Aratási ünnep: (Harvestfest) Az előre bekészített ünnepek között fogod megtalálni a Harvestfest nevű eseményt. Ezen többek között szerepel az étkezés, barátkozás, dekorálás, valamint apró kerti törpék keresése. Bár a leírás szerint a ház körül kell őket megkeresned, én egy darabig egyet sem találtam ezért az építés módban letettem párat az udvarra (így is elérhető velük minden interakció). A törpéket fel lehet rúgni, vagy ellenkezőleg, kedvesen meg lehet ajándékozni. Olyan vicces dolgokat adhatunk nekik, mint a kávé, saláta, vagy pite. Miután megajándékozzuk őket cserébe ők is hagynak nekünk néhány meglepetést, mégpedig szezonális ültető magokat, amiket a földön szétszórva a törpék között találunk meg. 

the_sims_4_2018_06_25_22_54_50.png

Mint mondtam nem találtam meg a kerti törpéket elsőre. Azonban az ünnep után rájuk leltem egy érdekes helyen, az emeleti hálószobában, ahol cukin, egy félkörbe rendezve álldogáltak. Itt is találtam még pár elhagyott magot, ezért ha ültetni szeretnél érdemes ezen az ünnepen kedves lenni a törpékkel. 

06-25-18_11-36-48_pm.png

Kertészkedés: Az őszi hónapok, akárcsak a tavasziak ideálisak a kertészkedésre, virágkötésre. Ha fákat, esetleg különféle zöldségeket, gyümölcsöket akarsz ültetni, akkor az ősz első napjaiban is megteheted. Rengeteg zöldség és gyümölcsféle, mint az alma, körte, szőlő áll rendelkezésünkre, amelyek kifejezetten ebben az évszakban szezonálisak. Ilyenkor érdemes őket learatni és eltenni a tárolóba a hidegebb évszakokra. 

Van egy növény azonban, amivel jó ideje már nem találkoztál, de most újra elérkezett a Seasons kiegészítővel a játékba. Ez nem mást, mint a csillogó, szemkápráztató Pénzfa.

ts4_x64_2018-06-22_10-51-11.png

A fát két féle úton tudod elérni. Egyrészt kivárod míg elég jutalom pontod gyűlik össze és a Rewards Store-ból 5000 pontért beszerzel egyet, vagy egy kód segítségével bb.showhiddenobjects megkeresed a debugok között, ahol money fruit, vagy money tree néven találod meg. Ha nem tudod mi az a debug és még nem használtad soha ezt a kódot, de nagyon szeretnél egy ilyen fához jutni, akkor olvasd el egy korábbi cikkem erről: ide kattintva teheted ezt meg. 

Korcsolyapályák: A kiegészítővel érkezett két féle pálya, amiket a melegebb és hidegebb hónapokban közösségi telkeken, vagy akár a simek udvarában is letehetünk. Ezek a görkorcsolya és a jégkorcsolya pályák. Mindkét esetben egyszerre több sim is tartózkodhat rajtuk és kezdésnek csak köröket tesznek, majd később trükköket is kipróbálhatnak. A páyák a sportolás kategóriájába tartoznak, ezért a simeknek ugyanúgy izomlázuk lehet egy-egy hosszasabb csúszkálás után. Miközben simünk korcsolyázik (legyen szó bármelyik pályáról) másokat is behívhat, hogy csatlakozzanak hozzá, valamint ha nem figyel nagyokat eshet, bukhat, ami után kellemetlenül fogja érezni magát. 

ts4-ep05-reveal-lifts-001_png_adapt_crop16x9_1455w.pngA pályák mellé érdemes elhelyezni néhány bódét, amelyek szintén a kiegészítővel érkeznek. A négy évszak mindegyikéhez kapunk egyedi kínálatot, így nyáron jeges teát, könnyű ételeket, míg télen forró italokat és kiadósabb ételeket fogyaszthatnak simeink. 

TÉL:

06-26-18_10-03-31_am.png

Elérkeztünk az év legszebb időszakához, ami leírhatatlan szépséggel köszönt be a simek életébe. Az első hó alkalmával simeink kilépnek az udvarra és bámészkodva, kezükkel a pelyheket keresve nézik, hogy elérkezett a hideg idő. A havazás és az évszak változása fokozatosan történik. Az őszi levelekre eleinte, mint lepel hull a friss hó, majd egyre nagyobb pelyhekben később pedig viharokban, zimankóban nyilvánul meg. Az őszről maradt levélkupacok néha a hó alatt is megmaradnak, a méhek álomba merülnek, a kint felejtett tárgyakat befedi a hó és a fák is teljesen átalakulnak, lehullajtják leveleiket.

A simek lehellete a hideg időben meglátszik és bizony nem érdemes őket sokáig kabát nélkül az utcán hagyni, ugyanis halálra fagyhatnak. Ahogy közeledik az év vége egyre zimankósabbá válik az idő, ilyenkor számítani lehet széllökésekre és csúszós utakra is, ahol a simek pár lépés megtételén túl nem tudnak tovább haladni és folyamatosan elesnek. 

Téli interakciók: Amikor a hideg idő enyhül a simek szívesen játszanak kint a hóban. Többek között hógolyózhatnak, hóembert építhetnek (ebbe a tipegők is besegíthetnek), havat lapátolhatnak, vagy hóangyalkákat készíthetnek. 

Karácsony: Tudom, ne is tagadd! Te is ezt a részt vártad a legjobban! Azt kell mondjam a készítők igazán kitettek magukért, ugyanis annyi karácsonyi interakció érhető el, hogy simeid egyedi, tartalmas és hangulatos ünnepet élhetnek át a kiegészítő által. 

06-26-18_11-41-25_am.png

Dekorálás: A Build & Buy módban találsz egy doboz kupacot, amiből a simek szabadon dekorálhatnak. A dobozra kattintva kidíszítheted a házad külsejét, illetve szezonális díszeket kereshetsz bennük.

06-26-18_9-44-05_am.png

Kiválaszthatod, hogy melyik részét (pl: kerítéseket, tetőszegélyt, talapzatot) milyen stílusú dísszel akarod befedni. Rengeteg füzér, szalag áll rendelkezésedre és ezeket nem csak karácsonykor, hanem más ünnepek alatt is kiválaszthatod és szabadon díszítheted vele otthonod például halloween, húsvét alkalmával.

Készülődés, Karácsonyfa, Mikulás:

Az ünnep közeledtével érdemes néhány adag ételt bekészíteni előző este, főleg ha vendégeket akarunk hívni. Elérhetőek direkt ünnepi étkek, mint a hal, vagy a pulyka, amiket az ünnepi asztalon jóízűen el tud fogyasztani a család. Én személy szerint készítettem süteményeket is és meglepődve láttam, hogy díszíteni is lehet őket. Ha nem csak családi körben szeretnél ünnepelni, akkor hívj meg néhány ismerőst, barátot, hogy még hangulatosabb legyen a karácsony. 

Az építés módban megtalálod a karácsonyfát, amit az egész család együtt díszíthet fel. Kiválaszthatod milyen színekben pompázzon és szalaggal, csúcsdísszel, fényekkel dobhatod fel. Körbeállva karácsonyi dalokat énekelhetnek a simek, illetve ajándékokat tehetnek alá. Személyre szabott ajándékot is rendelhetsz a telefonnal és azt is átadhatod a családtagoknak, vagy lophatsz egy csókot a fagyöngy alatt. Ha nem szeretnél sokat bajlódni, akár pénzt is ajándékozhatsz, ami minden esetben egy zöld ajándék dobozban fog rejleni. Hidd el ennek minden sim örülni fog!

Mikulás és szilveszter: Karácsony estén a mikulás meglátogatja a simek otthonát és ajándékokat rak a fa alá. Ezeket később az építés módban a tárolóban fogod megtalálni. Az én simeim például sakktáblát és rajzasztalkát kaptak. Emellett még külön meg is kérheted a mikulást, hogy adjon személyre szóló ajándékot, vagy énekelhetsz neki, illetve beszélgethetsz vele a karácsonyról. Távozáskor a postaládánál egy felhőben eltűnik. Sajnos nem sokáig marad egy háznál. (Biztosan várják máshol is!)

Az év utolsó napján simeink bulit tarthatnak, ahol egy speciális TV csatorna befogásával visszaszámolhatnak éjfélig. Szilveszter estén konfettiket szórhatnak, dudálhatnak, fogadalmakat tehetnek, koccinthatnak. Ha rendelkezel a City Living kiegészítővel, akkor a városban rendezett fesztiválokon vásárolhatsz tűzijátékokat, vagy ezeket egy csalás bb. showhiddenobjects segítségével is elérheted a debugok között az építés módban.

A Seasons Expansion Pack-ot megvásárolhatod az Originen, vagy elérhető a boltok polcain is. Az ára 40 Euro, vagyis 12 000 Forint körül mozog. Tudom, hogy egy kicsit borsos, de hidd el nem fog csalódást okozni!

Remélem sikerült számodra minden fontos és érdekes dolgot átadnom a kiegészítővel kapcsolatban! 

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vanda47274 2019.11.15. 18:02:03

Szia! Ezt a házat le tudnám tölteni a galériából?
süti beállítások módosítása